Nettsky til bry?

Forbrukerrådet advarte nylig mot å stole blindt på skylagringstjenestene; http://m.nrk.no/1.11509542

Advarselen var spesielt rettet mot privatpersoners bruk av skytjenester. Når det gjelder bedrifter er det viktigste at de har et bevisst forhold til hvordan ansatte benytter skytjenester i jobben. Det er bla. ganske vanlig å benytte tjenester som dropbox etc. uten at det er noen policy på hvordan dette bør brukes. Eksemplene på manglende sikkerhet i skytjenester for lagring og deling av informasjon fra privatmarkedet bør få mange bedrifter til å våkne opp. En kommentar fra bransjen er at det er en generell mangel på systematisk gjennomgang av hvilke bedriftstjenester og løsninger som bør settes ut i skyen, og hva man bør beholde internt. I tillegg bør alle bedrifter utarbeide og implementere retningslinjer for hvordan de ansatte skal forholde seg til denne type tjenester.

Forbrukere er også ansatte og de kan åpne en bakdør til bedrifters data. Her er et eksempel: For å synkronisere enheter (smarttelefon, iPad, PC) går ansatte ofte via Dropbox og iCloud. Resultatet? Private konti i skyen, og dermed en bakdør. Det er derfor viktig å lage sikre løsninger for bedriftene. Det lagres sikkert med et solid regime og kan endog være sikrere enn det bedrftsinterne. Man bør da ha såkalte «trusted and federated authentication», det vil si sertifikater. Det er viktig å velge de nettaktørene som har de sikreste løsningene. Det er et skille mellom de beste og de mindre gode her.

Fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet, Finn Myrstad, sier at det eksisterer mange «ubalanserte avtaler», passordbeskyttelsen er svak m.m.. Han sier videre at konkurseksemplene også avdekker spørsmål omkring rettigheter. Det er da viktig å minne om at det er en del forskjeller mellom betaltjenester og gratistjenester. Mange skytjenester er internasjonale og dette kan da også by på noen juridiske utfordringer.

Forbrukerrådet retter i prinsippet også fokus på hvor viktig det er å være bevisste konsumenter av skytjenester. Men hvor ofte har man for eksempel ikke klikket seg forbi brukerbetingelsene uten å lese dem…? Et norsk ordtak sier at det ikke finnes dårlig vær – kun dårlige klær. Skyen er over oss…

 RSS feed for Alisdair Munro

Siste innlegg av Alisdair Munro