Et reiseliv for fremtiden

Et reiseliv for fremtiden

En ny stortingsmelding om reiseliv er like rundt hjørnet. Det er 16 år siden forrige gang regjeringen la frem sine visjoner og politikk for næringen. Dette var før internett var blitt allemannseie. Nå venter vi spent på det som forhåpentligvis vil gi en retning og visjoner for hvordan norsk reiseliv kan videreutvikles også i kommende år. For selv om alle piler peker oppover er det en rekke utfordringer som en ny reiselivsmelding bør løfte.

Transportsektoren står for nesten 50 % av verdiskapningen i reiselivet. Noen få store aktører står altså for største del av verdiskapningen, mens en hel underskog av små- og mellomstore bedrifter skaper de opplevelsene som er grunn til at turistene velger Norge som reisemål. Det er disse attraksjonene, opplevelsesbedriftene, unike hotellene og kulturaktørene som er «reason to go» – grunnen til at folk kommer hit. I tillegg til naturen selvfølgelig. Derfor må det føres en reiselivspolitikk som ivaretar det distriktsbaserte reiselivet, og som sikrer at de små aktørene ikke skvises ut. Vi har blant annet sett at uavhengige hoteller har blitt ekskludert fra offentlige anbudsrunder før de i det hele tatt har fått levert søknad.

Veksten i utenlandske turister som besøker Norge har økt kraftig. Dette gir muligheter, men skaper også nye utfordringer. Den økte trafikken til attraksjoner som Trolltunga og Preikestolen har gjort at naturen slites ut, og det er behov for tilrettelegging, håndtering av søppel, toaletter og annen infrastruktur. Men hvor går egentlig det offentliges ansvar? Og hvem skal ta regningen?

Dette kan være starten på en fantastisk reise for norsk reiseliv, men nå haster det å få på plass en politikk som peker ut en retning. Vi trenger en politikk som kan utvikle norsk reiseliv til en bærekraftig og varig vekstnæring.

Les mer om forventningene til reiselivet i 2017 her. Dette ble lagt frem på Reisepuls 10. januar.

 

 

 RSS feed for Line Endresen Normann

Siste innlegg av Line Endresen Normann