Hva ville Batman spist?

Dagfinn Nordbø vil påkalle Batman for å få dreis på norske matvaner. Kanskje det ikke er så dumt.

Batman har blitt kalt verdens beste detektiv. Når Nordbø klager over utvalget i norske butikker, burde han klart å få rette tall på bordet uten hjelp av superhelt-kompetanse. Norske butikker har 2000 varelinjer, hevder han. Det er feil.  Eksempelvis har Kiwi 3300 varelinjer i fast sortiment. På toppen kommer 6000 varelinjer i frivillig sortiment. En Meny-butikk kan ha opp til 19 200 varelinjer.  Også Coop satser både på lavpris og supermarkedsutvalg, og deres utvalg er mange ganger større enn det Nordbø påstår. Utvalg og salg av lokalmat blomstrer i dagligvare-Norge, med stadig flere norske leverandører og varer å velge fra. Lavprisbutikker klarer seg ikke uten et godt utvalg frukt, grønt og ferskvarer.

Angivelig i det godes tjeneste, anbefaler Nordbø folk å harryhandle fremfor å bruke norske dagligvarebutikker. Det han ikke tar inn i betraktningen, er at prisen blir høy. Anslag fra 2011 viser at Norge taper opp mot 10 000 arbeidsplasser som følge av harryhandelen. Basert på samme anslag taper statskassen 2,4 milliarder i avgiftsinntekter. Handelslekkasjen til Sverige svekker med andre ord superkreftene til norske bønder, norske matprodusenter, norske butikkansatte og det norske statsbudsjettet. Sånt kommer det lite godt ut av.

Jeg kan være enig med Nordbø i at noe må gjøres med prisforskjeller mellom Norge og Sverige. Her vil jeg mye heller ha Nordbø som medhjelper fremfor motspiller. Svak kronekurs har allerede gjort at det er mindre å hente på å reise over grensen. Skal vi få harmonisert prisene på varene som oftest lokker folk over grensen, krever det politisk handling på toppen. Norske særavgifter gjør norske varer dyrere. Regjeringen planlegger eksempelvis å kreve inn svimlende 1,65 milliarder på avgift på drikkevareemballasje.  Sånt demper ikke harryhandelen. Sterk konkurranse i dagligvaremarkedet demper imidlertid prisene. SSB melder om en prisnedgang på mat på 3 prosent fra november til desember.

Nordbø bør heller bruke kreftene sine på å friste folk til å prøve ut andre varer enn det de vanligvis kjøper. Nordmenn er verdens mest tradisjonelle mathandlere, hevder trendforskere. Kun tre av ti nordmenn kjøpte et nytt produkt sist de var i butikken. Aftenposten skriver at de fleste merkevarene til Orkla ble født før 1980. – Vi vil ha valget, men når vi står i butikken, velger vi likevel det tradisjonelle, sier dagligvarespesialist Jan Hillesland i Big Blue & Company.  Det gjør det vanskeligere å opprettholde et bredt utvalg.

Nordbø, vi jobber begge for et godt utvalg i dagligvarebutikkene. Vi vil friste folk til å spise spennende og sunn mat. La oss påkalle Batman sammen. Forskere ved universitetet i Utrecht har bevist at barn velger sunnere mat etter å ha blitt utfordret med det enkle spørsmålet: Hva ville Batman spist? Barna som ble spurt, tok hintet og valgte frukt og grønt fremfor usunn mat.  Spør du meg, tror jeg ikke at Batman ville valgt det tradisjonelle hver dag.

 

 RSS feed for Ingvill Størksen

Siste innlegg av Ingvill Størksen