Jobbdrypp mot praksissjokk

Sommerferien står for døren, og mange unge har for lengst sikret seg en sommerjobb. Det er likevel for mange av de som pakker shorts og solkrem i kofferten, og bruker hele skoleferien med familie og venner.

Vi vil gjerne oppleve verden med barna våre i ferien. De kommer tilbake fra skoleferie fylt med nye erfaringer om safari og rafting, og lange dager på solfylte strender.

Ikke et vondt ord om å bruke tid på familien, det er jo fantastisk at vi faktisk har opparbeidet oss en slik levestandard som vi har.  Kosen må bare ikke gå på bekostning av muligheten av å øve på arbeidslivet. Som forelder må du ikke frata dine barn den muligheten det er å jobbe noen uker i ferien.

Arbeidserfaring er enormt viktig fra tidlig alder. Hele vårt samfunn er bygd opp på erkjennelsen om at man skal jobbe så fort man er gammel nok til det. Det var penger å tjene. Selv om disse pengene ikke er like vesentlige i de unges liv, må vi ikke glemme at en sommer- eller deltidsjobb handler om veldig mye mer enn penger.

For det første handler en sommerjobb om å tilegne seg praktisk arbeidserfaring som er utrolig verdifullt videre i livet. Det handler om det praktiske livet, utenfor skolebenken. Noen drypp med arbeidserfaring her og der i løpet skoleårene, har en enorm verdi. Vi forbereder med dette våre unge på det virkelige livet, på en måte ingen skolebenk kan klare. Alt for mange får praksissjokk når de etter endt utdannelse får møte arbeidslivets realiteter uten noe arbeidserfaring i sekken.

Disse dryppene med arbeidserfaring gir ikke bare praktisk lærdom om hvordan arbeidslivet fungerer, de er også en av de beste medisinene mot presentasjonsangst. Å lære å mestre selv de små ting, gir selvfølelse og opplevelse av å være verdifull.

Så min klare oppfordring er at man som foreldre gir barna en dytt til å tilegne seg noe praktisk arbeidserfaring, enten som deltidsarbeid- eller sommerjobb eller begge deler.

Hvem vet, kanskje kan det til og med gjøre at de setter enda mer pris på ferien med familien når den tid kommer.

 

 

 RSS feed for Vibeke Hammer Madsen

Siste innlegg av Vibeke Hammer Madsen