Kan vi gjøre noe mot barnearbeid da?

Årets fredspris til Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai for deres innsats for barns rettigheter har satt søkelys mot barnearbeid. Mange års innsats har ført til at antall barnearbeidere i verden går ned, men vi vet at millioner av barn fortsatt utnyttes.

Angår det norsk næringsliv? Definitivt. Enhver virksomhet har et ansvar for at varer de selger ikke bidrar til at barn går glipp av skolegang og muligheter for fremtiden.

Det betyr at norske aktører må stille spørsmål og krav til sine leverandører om hvor varene er produsert og under hva slags forhold.

Virke stiftet Initiativ for Etisk handel sammen med LO, Coop og Kirkens Nødhjelp i 2000 for å bistå norske virksomheter med konkret veiledning og verktøy for å sikre arbeidsforhold i leverandørkjeder.   I anledning fredsprisen arrangerer Virke, sammen med LO og Initiativ for Etisk handel i dag et seminar om barnearbeid og norsk næringsliv. Vi mener det det er vårt ansvar å fortsatt holde temaet høyt på agendaen, og at samarbeid mellom partene i arbeidslivet og myndigheter er den rette veien å gå.

Begge fredsprisvinnerne satte fokus på enkeltmenneskers mulighet til å påvirke i sine taler under prisutdelingen i går. Hvert enkeltmenneske, hver bedrift, hver organisasjon, og hver politiker har mulighet til å bidra i kampen mot barnearbeid.   Da vil vi forhåpentligvis se en dag uten denne skampletten på verdens samvittighet.

 

 

 

 RSS feed for Camilla Gramstad

Siste innlegg av Camilla Gramstad