Turisme som fremmer av fred

Turisme som fremmer av fred

På konferanse i Ljubljana i Slovenia kommer jeg over en interessant ny studie. Den viser at en åpen og bærekraftig turistsektor fremmer fred. Det får meg til å reflektere over sist gang jeg besøkte dette området.

Det er en konferanse med den europeiske interesseorganisasjonen for turoperatører og reisebyrå som fører meg til Slovenia. Landet pryder seg med slagordet #ifeelsLOVEnia for sine besøkende, og Ljubljana er kåret til grønn hovedstad i EU i år. Det yrende folkelivet i det bilfrie sentrumet preges av unge moderne europeere som studerer ved byens universitet.

Det offisielle programmet for konferansen jeg har deltatt på, der vi har diskutert siste utvikling i vårt felles europeiske regelverk, er unnagjort. Med fly hjem først neste dag får jeg endelig sunket ned på en av de mange kaffebarene langs elven, der folk for lengst har gått over til å drikke øl en fredag ettermiddag.

Store fremskritt

Mens jeg sitter her, vandrer tankene til sist jeg var i området. Året var 1990 og jeg var på familieferie i Porec, omlag to timers kjøretur herfra, på det som da var Jugoslavias og som i dag er Kroatias kyst. Allerede året etter utkjempet Slovenia en ti dagers krig som endte i løsrivelse fra Jugoslavia. Landet unngikk med dette å bli en del av krigen som preget både nabolandet Kroatia og de andre landene i det tidligere Jugoslavia.

Slovenia har etter løsrivelsen for sin del gjennomført en vellykket overgang til markedsøkonomi, som det heter seg på Wikipedia. Det syntes nokså tydelig for meg i det servitøren sender min bestilling av mikrobrygg fra uteserveringen til baren fra sin smarttelefon – noe som fasinerer meg og som servitøren da velvillig tar seg tid til å vise meg hvordan fungerer.

Forståelse avler toleranse

Ved å reise og oppleve nye steder utvider vi vår horisont, vi blir kjent med nye kulturer og treffer menneskene som bor der. Det er nettopp dette som blir trukket frem som en av faktorene for at turisme bidrar til holdninger som er med på både å skape og opprettholde fredelig samfunn. Kunnskap og forståelse om andre mennesker og deres hverdag og kultur er byggesteiner i et fredelig Europa, som både nær historie og nye utfordringer tydelig illustrerer at vi ikke kan ta for gitt.

Mens jeg sitter der ved bredden av Ljubljanica og tar inn atmosfæren i denne vakre og levende byen kommer EU kommissær Violeta Bulc sine ord til forsamlingen jeg nettopp vært en del av tilbake til meg; «Jeg elsker å reise, og jeg elsker å leve i fred.»

Se også World Travel & Tourism Council (WTTC) sin studie: Tourism as a driver of peace

 RSS feed for Sverre McSeveny-Åril

Siste innlegg av Sverre McSeveny-Åril